Aradığınızı Bulacaksınız...

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ – NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ – NEDENLERİ VE TEDAVİSİ


Mide Şişkinliği Nedir?

Mide şişkinliği midenin karın bölgesindeki anormal ağrılardan dolayı şişmesidir. Bu ağrılar keskin ve mide kramplarına neden olabilir. Bu ağrılar karın bölgesinin herhangi bir yerinde olabilir ve yeri hızlı bir şekilde değişebilir. Mide şişkinliği basit bir hastalık olsa da bazen rahatsızlık verici boyutlara ulaşabilir. Mide şişkinliği midemizde fazla biriktiğinde, kabızlık durumunda, gıda hassasiyetinden ya da bağırsak sendromundan kaynaklanabilir.
Mide şişkinliğindeki bir problem de karın bölgesinin üst kısımlarında hissedildiğinde kalp ağrısıyla karıştırılmasıdır. Bazen rahatsızlık sağ üst abdominal bölgede hissedildiğinde de safra kesesi ya da apandis ağrısıyla da karıştırılmaktadır.

Mide Şişkinliğinin Nedenleri

Mide şişkinliğinin beslenme, laktoz hassasiyeti, reflü, kabızlık gibi yaygın nedenleri bulunabilir. Crohn hastalığı ve bağırsaklarda tıkanma gibi rahatsızlıklar da mide şişkinliğini artırabilir. Mide şişkinliği bağırsaklarda sindirilemeyen ya da yarı sindirilmiş besinlere işaret edebilir. Ayrıca az veya yetersiz su tüketimi de mide şişkinliğine katkıda bulunabilir. Su vücutta birçok işleve yardımcı olur ve besinlerin sindirilmesini ve bağırsakta ilerlemesini sağlar. Yağlı yiyecekler de şişkinliği tetikler. Özellikle laktoz hassasiyeti olup da süt ürünleri tüketen kişilerde mide şişkinliği ciddi problem haline gelebilir. Mide şişkinliğinin bazı yaygın ve ortak nedenleri şunlardır:
  • Obezite
  • Gıda alerjileri
  • Anormal sindirim
  • Hava yutma
  • Gaz üreten yiyecekler
  • Kabızlık
  • Bağırsak parazitleri
  • Hassas bağırsak sendromu
  • Kısmi bağırsak tıkanıklığı
  • Gebelik önleyici haplar
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Çok tuzlu ya da işlenmiş gıdalar
  • Düşük proteinli beslenme
Bunlara ek olarak abdominal tümörler, mide kanseri, anormal olarak şişmiş organlar da mide şişkinliğinin nedenlerinden olabilir. Sindirimi veya karın bölgesi iç organlarının mekanizmasını engelleyen durumlar da mide şişkinliğine yol açabilir.

Mide Şişkinliği Belirtileri

Mide şişkinliğinin yaygın belirtileri şunlardır:
  • Mide krampları
  • Karın ağrısı
  • Gaz oluşumu ve birikimi
  • İshal
  • Hazımsızlık
  • Nefes almada güçlük
  • Bel ağrısı
Aşağıdaki semptomlar görülürse acilen doktora gidilmelidir:
  • Şiddetli karın ağrısı
  • İshal
  • Kusma
  • Zamanla kötüleşen asidite ve mide ekşimesi
  • Kanlı dışkı
  • Ani kilo kaybı

Mide Şişkinliği için Tavsiyeler ve Tedavi Önerileri

- Bol bol taze meyve ve sebze tüketin.
- Günde en az 4-5 bardak su tüketin. Düşük kalorili, kafeinsiz, sodyum içermeyen bitkisel çaylar da tüketilebilir.
- Meşrubatlardan ve yüksek sodyum içerikli çorbalardan kaçının. Sulu meyveler ve yiyecekler ve düşük sodyumlu çorbalar tüketilirse günlük su ihtiyacının yarısı karşılanabilir. Ayrıca karbonatlı içeceklerden de uzak durulmalıdır. Gazoz benzeri gazlı içeceklerde kabarcıklarda hapsolmuş karbondioksit gaz üreterek midede boşluk oluşumunu yavaşlatır ve mide şişkinliğine yol açar.
- Taze yiyecekler tüketmeye özen gösterin, paketlenmiş ve dondurulmuş ürünlerden uzak durun.
- Egzersiz yapmak da hormon salımına yardımcı olarak bağırsak hareketlerini hızlandırır.
- Süt ürünlerini tüketirken dikkatli olmak gerekir. Fakat bu Süt ve süt ürünlerinin tüketimini bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Laktoz miktarı azaltılmış süt tüketilebilir. Marketlerde sindirimi daha kolay sütler mevcuttur. Donmamış yoğurt ve eski kaşar gibi gıdalar az miktarda laktoz içerdiği için mide şişkinliği için uygundur.
- Adet öncesi dönemde kadınlarda karın bölgesinde sıvı birikimi olur. B vitamini, magnezyum ve kalsiyum tüketen kadınlarda mide şişkinliği şikayetlerinde azalma olduğu görülmüştür.
- Çok sıcak ve soğuk içeceklerden kaçının. Çok sıcak yiyecekler, içecekler tüketmek ve sakız çiğnemek de hava yutmaya neden olur ve mide şişkinliğine yol açar.
- Baklagiller, karnabahar, lahana, fasulye, kavun ve elma gibi yiyecekler de gaz üretimine dolayısıyla mide şişkinliğine neden olduğu için kontrollü tüketilmelidir. Ayrıca yüksek miktarda lif içeren besinler de bağırsaklarda gaz birikimine yol açtığı için mide şişkinliği geçinceye kadar asgari düzeylerde tüketilmelidir.
- Rezene ve dulavrat otu gibi bitkiler mide şişkinliği için oldukça etkilidir. Dereotu, zencefil ve tarçın gibi bitkileri de mide şişkinliğinin doğal yollardan tedavisinde kullanılabilir. Tarçın ve zencefil sindirimi tetikleyerek besinlerin emilimini hızlandırır.
- Yemeklerden sonra içilen ıhlamur ya da nane çayı da hazımsızlığı ve şişkinliği engeller.
Share on Google Plus

About İbrahim Can Gezer

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment

0 yorum:

Yorum Gönder